
Kevin Hendriks
1 februari 2025
Leestijd: 6 min.
Als ondernemer wil je niet continu bezig zijn met het najagen van klanten. Je wilt een stabiele, voorspelbare stroom van nieuwe klanten die passen bij jouw bedrijf. Dat is precies waar een groeisysteem voor zorgt. Maar wat is een groeisysteem nou eigenlijk?
Het groeisysteem: de input van je bedrijf
Een groeisysteem staat eigenlijk voor de input van je bedrijf. Net zoals het waardesysteem de output bepaalt, bepaalt het groeisysteem wat er binnenkomt. Dit gaat niet alleen over klanten, maar ook over medewerkers, partners en alles wat jouw bedrijf binnenkomt. Het geeft je overzicht, grenzen en structuur, zodat je voorkomt dat er ruis ontstaat en onnodig extra werk op je bord komt.
Wanneer je de input goed managed, wordt de output automatisch beter. Je creëert meer rust, overzicht en structuur, waardoor alles soepeler loopt. Daarom is een groeisysteem zo belangrijk: het helpt je niet alleen groeien, maar ook grip houden op je bedrijf.
Kennis is overal, maar hoe pas je het toe?
De afgelopen tien jaar heb ik honderden ondernemers geholpen om hun bedrijf te verbeteren. Wat ik heb ontdekt? Alle kennis is er al en het meeste is zelfs gratis te vinden! Er zijn talloze boeken, cursussen en experts die vertellen hoe je een succesvol bedrijf bouwt. Maar uiteindelijk draait het niet om kennis op zich, maar om hoe je die kennis toepast op jouw specifieke situatie.
Veel ondernemers blijven hangen in losse tactieken. Ze proberen een keer een Facebook-advertentie, doen wat SEO, of posten af en toe op social media. Maar zonder een goed systeem blijft het gokken. En gokken is geen strategie.
Een groeisysteem: van niks naar een continue stroom klanten
Een groeisysteem zorgt ervoor dat je niet afhankelijk bent van geluk of één kanaal. Veel bedrijven vertrouwen op mond-tot-mondreclame, een beetje social media en een paar Google-zoekopdrachten. Maar wat als een Google-update je ranking verlaagt? Of als Facebook ineens je account blokkeert? Of als advertentiekosten ineens verdrievoudigen? Dan valt van de één op de andere dag je hele aanwas van klanten stil.
Een goed groeisysteem voorkomt dat je afhankelijk bent van één enkele bron. Het zorgt ervoor dat je altijd nieuwe klanten aantrekt, inspeelt op hoe mensen beslissingen maken en wanneer je het goed aanpakt, zelfs blijft werken als je een tijdje minder actief bent of op vakantie gaat.
4. Je bedrijf moet voor jou werken
Een bedrijfscultuur die aansluit bij jouw visie, normen, waarden en principes is belangrijker dan snelle winsten. Zonder een sterke bedrijfscultuur loop je het risico een bedrijf te bouwen waarin je zelf niet meer wilt werken.
Werk met mensen die geloven in jouw visie en passen bij de cultuur die je wilt neerzetten. Geld kan je bedrijf laten groeien, maar een sterke cultuur zorgt ervoor dat het blijft bestaan.
Waarom traditionele marketing maar 3% van de markt bereikt
Veel marketing richt zich alleen op de mensen die nu willen kopen. Maar dat is slechts 3% van je markt. In de meeste gevallen doet jouw concurrentie precies hetzelfde: iedereen vecht om diezelfde klanten. Maar onder die 3% zit een veel grotere groep:
- 7% staat open om te kopen, maar is nog niet actief op zoek.
- 30% denkt er nog niet aan, maar zou interesse kunnen krijgen.
- 30% denkt dat ze niet geïnteresseerd zijn, maar weet simpelweg nog te weinig.
- 30% is echt niet geïnteresseerd.
De meeste bedrijven focussen zich alleen op de bovenste 3%, terwijl de échte groeikansen zitten in de 37% daaronder. Door slim content te maken en strategisch aanwezig te zijn, kun je die groep overtuigen en op het juiste moment bij jouw bedrijf brengen.
Hoe werkt een groeisysteem in de praktijk?
De drie belangrijkste fases van een groeisysteem:
- Awareness (Bewustwording) – Mensen moeten zich eerst herkennen in een probleem. Ze moeten bewust worden van hun situatie en inzien dat er oplossingen zijn. Dit doe je door blogs, inspiratiepagina’s, projecten of nieuwsberichten te delen. In deze fase filter je de mensen die je zou kunnen helpen.
- Consideration (Overweging) – Zodra mensen zich bewust zijn van hun probleem, gaan ze op zoek naar oplossingen. In deze fase wil je niet alleen jouw dienst verkopen, maar ook helpen bij de besluitvorming. Zo weet je zeker dat je jouw aandacht besteed aan de mensen die bij jou en jouw manier van werken passen. Dit doe je met bijvoorbeeld vergelijkingstabellen, klantcases, of artikelen waarin je uitlegt welke keuzes ze kunnen maken.
- Decision (Besluit) – In deze fase kiezen mensen daadwerkelijk óf en bij wie ze hun oplossing vinden. Hier is het belangrijk om te laten zien voor wie en waarom jij de beste keuze bent. Denk aan reviews, gedetailleerde uitleg over je werkwijze en landingspagina’s die specifiek ingaan op hun situatie. Als het goed is heb je in deze fase alleen nog de juiste mensen over, de mensen die bij jouw bedrijf passen. Hier begin je dus pas met ‘verkopen’. In andere woorden: de mensen laten zien welke transformatie jij aanbiedt om hun te helpen komen waar ze heen willen.
Van bezoekers naar klanten
Veel bedrijven proberen direct hun dienst te verkopen, maar zonder een goede opbouw haakt het grootste deel van de bezoekers af. Een groeisysteem zorgt ervoor dat je mensen op het juiste moment de juiste informatie geeft, waardoor ze stap voor stap dichter bij een aankoop komen. En het mooiste? Als je dit goed implementeert, heb je een continue instroom van nieuwe klanten – zonder dat je steeds opnieuw moet vechten om aandacht.
Kwaliteit vs. kwantiteit: hoe begin je?
Veel ondernemers denken dat ze eerst een dure website of uitgebreide tools nodig hebben. Maar in werkelijkheid werkt het andersom:
- Begin met meer content – Schrijf blogs, deel je projecten, plaats social media posts. Richt je op de vragen en problemen van je klanten.
- Meet wat werkt – Kijk welke content de meeste bezoekers en interactie oplevert.
- Optimaliseer en schaal op – Pas je strategie aan op basis van data en verbeter waar nodig.
Je hoeft geen dure marketingcampagnes te draaien of complexe funnels op te zetten. Begin simpel: deel waarde, wees zichtbaar en help mensen met hun vragen. Zo bouw je een systeem dat op de lange termijn werkt en je bedrijf laat groeien – zonder stress.
Conclusie: een groeisysteem geeft je rust en controle
Als je een goed groeisysteem hebt, ben je niet afhankelijk van een enkel kanaal of geluk. Je trekt klanten aan op een consistente manier, zonder dat je steeds harder moet werken. En het mooiste? Het geeft je controle over je bedrijf en de vrijheid om te ondernemen op een manier die bij jou past.
Wil je dat ook? Doe deze test en geef aan dat je op de hoogte gehouden wilt worden wanneer er weer ruimte is om onze Business Design training te volgen!